Most mondom

Facebook

2013.05.22. 16:32 cozumel

Othorexia, amikor a jóból is megárt a kevés

Címkék: táplálkozás egészség fogyás táplálkozási zavar

Ha valakinek az anorexia ugrik be először, az nem is jár olyan messze a valóságtól. Megint táplálkozási zavarról beszélünk, annak egy olyan formájáról, amiről ritkán esik szó.
Az orthorexiában szenvedő lányok tulajdonképpen mind egy jó szokás kialakításával kezdik. Eleinte arról szól a dolog, hogy a testzsírszázalékot megfelelő korlátok közt tartsák, ami ellen egy szavunk sem lehet. Ott kezd valahol elcsúszni a dolog, amikor ez a kontroll erősen az alsó határ megközelítésére irányul. Az egészséges testzsírszázalék a nőknél 20-28% között van (az alsó és felső határok egy-egy százalékkal növekednek úgy 10 évente). Sportolóknál az alsó határ akár 18% körül is lehet, és ebből még semmilyen egészségügyi káros következmény nem származik. Egyszerűen a szuperaktív életmódnak köszönhető ez az alacsony szám.

othorexia.jpg

Az orthorexiás lányok egy idő után vészesen kezdenek arra koncentrálni, hogy megmaradjanak a 20% közelében. Aztán kicsit később, legyen inkább 18%, hát én is edzek annyit, mint egy profi sportoló. És még kicsit később, ohhh, semmi bajom nem lesz attól, ha inkább 16% körül vagyok.
A mánia természetesen ugyanolyan mánia, és éppúgy veszélyes, mint az anorexiás lányok ragaszkodása az alacsony nettó testsúlyhoz. Ám mégsem keverendő azzal, mert a megnyilvánulási formái és céljai nagyon különbözőek.
Az orthorexiás lányok nem éheztetik magukat, inkább nagyon is odafigyelnek arra, hogy a megfelelő tápanyagokat, elsősorban fehérjéket, a szervezetük megkapja. De mivel nagyon nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, ahol a kalóriaszám nagyjából elegendő, viszont a szénhidrátarány még éppen elfogadható, ezért az egész táplálkozás egy számolgatós idegbajt jelent. Gyakorlatilag olyan szigorúan kell időzíteniük az étkezéseiket, mint a versenyre felkészülő sportolók teszik, a küzdelem előtti 3-4 hétben.
Az orthorexia nervosa létezhet azonban önmagában, a mozgáshoz való kapcsolódás nélkül is. A betegségben szenvedő alany csak és kizárólag egészséges ételeket hajlandó fogyasztani, kínosan ügyel a táplálék minőségére (ellentétben megint az anorexiával, ahol a mennyiségen van a hangsúly). A végeredmény azonban itt is ugyanaz, hogy a zsírkészletek vészesen a minimumra csökkennek.
Az áldozatok ebben az esetben is valamilyen problémára kívánnak megoldást találni, és teljesen jó úton indulnak el, ám egy idő után átcsapnak a szélsőségekbe.
Állandó puffadás, tégla a gyomorban érzés, álmosság kenyér és tésztafélék fogyasztása után? Talán lisztérzékenységről van szó. Nosza iktassuk ki ezeket az elemeket. És valóban, elmúlnak a kellemetlen tünetek, és ettől az eufóriától, a sikerélménytől egy lökést kapnak a következő lépés felé. Hiszen közben sikerült 12 kilótól is megszabadulni. Lehet, hogy a tejtermékekről is le kéne mondani, sokan mondják, hogy rengeteget fogytak ettől a lépéstől. A gyümölcsökben is túl sok a cukor, talán abból se ártana kevesebb. A hús meg méreg, azt mindenki tudja.
Az orthorexiát ma nem tartják orvosi problémának, a mentális problémák kategóriájába esik. A következő néhány kérdés segít eldönteni, hogy valaki szenved-e a fenti állapottól:
Napi három óránál többet foglalkozol az egészséges táplálkozással (felmentést kap az, aki dietetikus )?
Nagyobb örömmel tölt el, hogy amit eszel, az egészséges, mint amennyire élvezed az adott ételt?
Mióta javult a táplálkozásod minősége, romlott-e az életed minősége összességében?
Magabiztosabb vagy attól, hogy egészségesen táplálkozol? Lenézed azokat, akik nem ennyire tudatosak?
Teljesen lemondtál régi kedvenc ételeidről?
Kellemetlenül érzed magad, ha máshol kell enned, és nem te döntöd el, hogy mit?
Akkor érzed, hogy ura vagy az életednek, ha sikerül kizárólag egészséges ételeket enned?
Ha három-négy kérdésre igennel válaszoltál, akkor ideje elgondolkodnod azon, hogy kicsit túl sokat foglalkozol a helyes táplálkozással. Lazíts!
A változás nem egyszerű, hiszen az orthorexiások talán évek óta nem ettek egy jót teljesen spontán módon. Ha fel is ismerik a problémát, még hónapok-évek telhetnek el, mire képesek kiengedni a gyeplőt a kezükből valamelyest. Sok esetben terápia is szükséges, hisz mint más táplálkozási zavarok esetében, az orthorexia mögött is komoly lelki problémák húzódhatnak meg.

Cozumel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemopcio.blog.hu/api/trackback/id/tr425311080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása