Most mondom

Facebook

2013.06.28. 19:07 cozumel

Ki diktálja, mi a szép? A média, a divatguruk vagy Darwin?

Címkék: evolúció társadalom xxkromoszóma

Az alábbi poszt dr. R. Elisabeth Cornwell evolúciós pszichológus kutatásai és az erre épülő előadás összefoglalója, Cozu-gondolatokkal enyhén megfűszerezve. Az eredetit angolul tudó olvasóink itt megtekinthetik.

Teljesen őszintén mondom, hogy bennem az utóbbi pár évben ettől az előadástól függetlenül is megérett az a gondolat, hogy kissé sokat nyígunk mostanában a szépségipar hatalmáról, befolyásáról, meg hogy a médija hogy mossa az agyunkat, mintha legalábbis mind gyökkettes agyú zombik lennénk, akiknek bármit be- és el lehet adni (és most tekintsünk el a ténytől, hogy az emberiség igen nagy százaléka valóban az)

406886_10151252250090816_659067041_n.jpg

Kétségtelen, hogy a szépségideálok változtak, változnak, ám Dr. Cornwell kutatásaiból kiderül, hogy vannak bizonyos alapvető „értékek”, amolyan konstansok, amelyek nem kopnak el soha. Ezeket tehát nem Gucciék, nem Armaniék erőltetik ránk, nem a "homoszexuális divatdiktátorok" (újabban felkapott anyámborogass elmélet) agyszüleményei, hanem kódolva vannak bennünk. Jó, persze, vitathatatlanul eltávolodtunk a piros seggű páviántól, ám ezek a kódok akkor is meghatározzák ízlésünket, ha überPC 21. századi emberként ez halálciki. Szóval ha már valakit hibáztatni kell, akkor üssük Darwint, meg hogy ezt az egész evolúciós blamát így az arcunkba tolta.

Bogarásszunk el kicsit ezekkel a konstansokkal, lássuk, mi is az a nőben és férfiban, ami beindítja az ellenkező nem vonzalmát!

Mi az, ami mindkét nem számára fontos?

Fiatalság. Igen, tudom, mennyire sekélyes már, hiszen a dédi is olyan szép azon a megsárgult fotón, ugye? Persze, a dédi nagyon szép, de mégis, másképp szép. Dr. Cornwell bemutatta példaként egy-egy fiatal férfi/nő arcképét, közvetlenül melléjük pedig az idős Jane Fondát és Clint Eastwoodot helyezte. S bár a hallgatoság (és korábban a több ezer tesztalany) mind elismerte, hogy Jane és Clint a mai napig is jól tartják magukat, azért egy szexpartit mégis a friss bőrű, feszes testű fiatalokkal rendeznének inkább. Ebben a világ egyik legősibb evolúciós törvénye irányítja a választásunkat: az a bizonyos önző gén (Richard Dawkinstól erről bővebben az azonos című könyvéből), melyet Jane vagy Clint már hathatós orvosi segítség nélkül nem örökíthetnek tovább, hiszen reproduktív korukon bőven túl vannak.

Nyugi, vannak nálunk sokkal sekélyesebb fajok is, vagyis gyakorlatilag mind az, de egyesek extrém módon. Mint például a páva, aki majdhogy megingatta Darwin hitét saját elméletében. Sokáig nem értette ugyanis, hogy a büdös francba hozott létre az evolúció valami ennyire haszontalan, sőt abszolút veszélyes kelléket, mint a hím páva legyezője. Aztán persze leesett, hogy miről is van szó! A páva tolla olyannyira szexuális vonzerő, hogy már a legkisebb módosítás esetén is lelohad a pávalányok kedve. Kísérletképpen néhány egyednél kivágták a pávaszemeket, ami önmagában egy teljesen ártalmatlan művelet, nem fáj a pávának. Nem lett semmi bajuk, csak éppen a szexuális életüknek annyi volt.

Mit néz a férfiállat rajtunk, nőállatokon, hogy önző génjét továbbörökítse?

Csípő-derék arány. A karcsú derék meghatározó, teljesen mindegy, hogy egyébként 34-es méretet hord a nő vagy 40-est, vagy semmilyen méretet, mint gyűjtögető ősanyáink. Érdekes megjegyezni, hogy ősanyáink nem szültek úgy átlag 18 éves korukig, mert a modern kori élelmiszerbőség nélkül ennél korábban nem érték el azt a testzsírszázalékot, mely a fogamzáshoz, majd az egészséges magzat kihordásához szükséges volt. A mai statisztikákat elnézve elég hihetetlen, de a tinik evolúciósan nehezen esnek teherbe. Másrészt ősapáink képzeletét nem indította be a lapos seggű, keskeny csípőjű kislányok teste, hiszen ösztöneik megsúgták nekik, hogy ezek a kislányok még nem lennének jó gazdái az ő értékes magvaiknak.

Kerek fenék. Nem, itt se kell feltétlenül JLo-ra gondolni, de kétségtelen, hogy a pasik ösztöneire hat egy formás segg. Ez ugyanis megint a reprodukciós képesség egyik árulkodó jele. Tudjátok, mire kell a fenékzsírunk? A magzat agyfejlődéséhez nélkülözhetetlenek az itt raktározott zsírkészletek. Jól megfigyelhető, hogy reprodukciós korszakának végén a nő egyre kevesebbet hordoz ebből a zsírfajtából, természetesen az élelmiszeripar és a meki kooperációja ezt gyakran meghazudtolja.

Arc. Telt ajkak, kerek ívű szemöldök, kicsi keskeny áll, keskeny orr, nagy szemek, ezek a magas ösztrogénszint külső jegyei, melyek mind arról árulkodnak, termékeny vagyok, remek alany vagyok, hogy génjeid továbbvigyem!

Asszonyállat, hova tevéd a te szemed?

Mellkas-derék arány, magasság, atletikus alkat. Pofonegyszerű, az ilyen adottságú férfi valószínűleg ügyesebb vadász, az ügyesebb vadász tobb kaját hoz a porontyoknak, így génjeink nagyobb valószínűséggel élnek tovább bennük.

Érdekes módon, míg a férfiak egyértelműen értékelik a magas ösztrogénszint külső megjelenését, a nők válasza a magas tesztoszteronszintre sokkal szélesebb szórást mutat. A tesztoszteron ugyan jó és hasznos, hiszen ettől lesz a vadász bátor és erős, de ugyanakkor csúnya és rossz is, hiszen ettől lesz a vadász hűtlen, felelőtlen, és egyébként is korán hal, akkor meg mit esznek a kis génhordozóink? Így a nők egy része a kockázatosabb, de jóképű pasit választotta, míg mások az átlagosabb külsejű, de kevesebb tesztoszteronjegyet hordozó férfit. Megfigyelték azt is, hogy a szép nők, márminthogy ebben a magas ösztrogénszintet mutató értelemben szép nők, merték választani a jóképűbb fickókat, hiszen ők jobban bízhatnak abban, hogy a férfi ott marad az utódnevelés időszakára is velük.

A kutatás ugyanis nem tudta megkerülni a férfi-nő párkapcsolati evolúció kérdését sem. Egy adott faj fennmaradásának szempontjából egyértelműen fontos, hogy a szaporodó felek milyen mértékben és megosztásban vesznek részt az utód nevelésében, mert minél nagyobb a kooperáció mértéke, annál esélyesebb a génkészlet továbbörökítése.

Nos kérem, van egy jó meg egy rossz hírem.

Az ember nem monogám. Az állatvilágban azok a fajok jellemzően monogámok, ahol a hím és a nőstény külső megjelenésében szinte észrevehetetlen a különbség. A leghűségesebb állatok hím és nőstény példányai, például a gibbonok vagy a hattyúk, kivülálló számára megkülönböztethetetlenek.

Ráadásul a férfi kódja azt diktálja, hogy szórja a magját, hiszen azért van belőle olyan bőségesen. Egyetlen férfi készletéből meg lehetne termékenyíteni a Föld összes fogamzóképes nőjét! S minél többet termékenyít meg, természetesen annál valószínűbb, hogy génjei biztosan továbbélnek.

Egy bizonyos fokig igaz ez a nő esetében is, hiszen minél többféle férfitől szül utódot, annál valószínűbb, hogy lesz köztük legalább egy jó erős génkészletű is. Persze szülni nem lehet annyiszor, mint megtermékenyíteni, pech, vagy mégsem.

Ugyanakkor társadalmi-kulturális evolúciónk mindkét nemet a közös utódnevelés felé fordította. Mivel az emberutód különösen hosszas gondozási szakaszt igényel, mindkét szülő érdeke, hogy ebben az időszakban is együttműködjenek. Szóval evolúciósan mégiscsak úgy van kódolva a férfiember, hogy ha netán félre is lép Krisztivel a marketingről, s ha netán oda is beszór egy komplett génkészletet, azért a mi Ubulkánkat se hanyagolja el.

Azt meg mindannyian tudjuk, hogy a fentiektől függetlenül a környezetünkben látott kapcsolati viszonyok száma végtelen, a mögöttük húzódó motivációk számával együtt. Mindenesetre nem árt, ha időnként egy pillanatra végigfut bennünk, hogy bár nem vagyunk állatok, azért egy kicsit mégiscsak azok vagyunk.

Cozumel

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemopcio.blog.hu/api/trackback/id/tr785382587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Audrey80 (törölt) 2013.06.29. 20:55:44

Valami ilyesmit olvastam már Allan Pease könyvében kb. 10 éve, szóval nincs új a nap alatt.
Aztán: ősapáink elvették azt a nőt, aki a család szerint hozzávaló volt, akár keskeny volt a csípő akár nem. Vagy az ős-ősapa azt, aki maradt neki, vagy ha ő volt az alfahím, akkor akit választott. De gondolom semmikor sem azt kapta mindenki, akit akart, csak a kivételes helyzetűek.
Magszórás: hát csak szórják, lehet mindig ugyanabba a nőbe is nem, ha csak a szórás a lényeg, nem? :D
Az meg, hogy a szép mindenkinek tetszik, nem újság. Az egészséges, természetes szépség szerintem, amit itt is leírtál, mindig menő.
Vajon mi a magyarázat arra, hogy a rondák is házasodnak, és olykor szép párral?
Öregek: szerintem Clint is vonzó, ha majd én is elmúltam 60, biztos jobban fog tetszeni.
Ez a komment nem szól semmiről de a cikk is elég szerteágazó :)

Asidotus 2013.06.30. 19:55:20

Akkor nézzük a számok nyelvén!
A nők esetén kimutatták, hogy a derék a csípő 70%-a legyen. Az az ideális. Amerikai kutatók visszamentek a háború előtti időkig, és megnézték az akkori szépségkirálynő-választásokat is. Akár a régi, a mainál kicsit teltebb, akár a mai, valamivel karcsúbb (az anorexiás modellek nem játszanak) esetén ezt az arányt mutatták ki. pl. egy 70 centis derékhez egy 100 centis csipő dukál. Nem több, és nem kevesebb.
Az arc szimmetrikussága
Az arc szimmetrikussága mindkét nemnél játszik. Az arc különböző pontjai mennyire szimmetrikusak az arc közepén lévő függőleges tengelyre. (Ám amikor fotosoppal tükröztek egy félarcot, akkor annak természetellenessége zavaróan hatott.)
Ennek talán az lehet a magyarázata, hogy az egyedfejlődés során mennyire zavartalan volt az egyén fejlődése, amiben nagy szerepet játszanak a jó gének adta erős immunrendszer, stb.
A fiatalság leginkább azért vonzó, mert a fiatal egyed fogja fölnevelni a gyermeket, nem fog meghalni közben. Az egy dolog, hogy ma már sokáig élünk, de az evolúció által kétmillió év alatt belénk ültetett ösztönök nem változnak olyan gyorsan, mint ahogy azt a civilizációs fejlődés indokolná.
Egyesek szerint a karcsúság is ezért tud erény lenni, mert fiatalságot sugall. (Tegyük hozzá, a nők túlbecsülik a karcsúság jelentőségét, legalábbis abban az értelemben, hogy ők abszolut értéknek tekintik, a minél vékonyabb, annál jobb alapon. Többször is tapasztaltam már, hogy amikor azt mondtam, hogy "A" nő vékonyabb, mint "B" nő, akkor azt "A" nő örömmel vette, pedig csak azt akartam mondani, hogy egy lapos deszka.)
Adonis index:
Férfiaknál létezik ez. A testmagasság 45% legyen a derékbőség, és ennek az 1,618-szorosa legyen a vállkerület.
Tesztoszteron - macsósság:
A nőknél kimutatták, hogy más pasikat tartanak vonzónak a menstruáció ciklus termékeny pontján (amikor a legnagyobb az esélyük a teherbeesésre), mint amikor megvan a vérzés. Az előbbi esetben a férfiasabb, macsóbb alakok nagyobb vonzerőt jelentenek nekik, ellentétben a másik időszakkal, amikor a barátságosabb, szelídebb férfiakat tartják vonzóbbnak.
Továbbmegyek, azt is kimutatták, hogy peteéréskor szebb a nő. Fényképeket mutogattak a srácoknak, és azok rendre azokra a képekre böktek rá, amelyeken egy éppen a megtermékenyülésre legalkalmasabb állapotban lévő nők voltak. (A srácok azt hitték, hogy különböző nőket látnak).

cozumel 2013.06.30. 20:04:59

@Nűnű: @Audrey80:
nyilván ezek a kutatások nem zárultak le, folyamatosan kerülnek elő a puzzle darabkái, egyre többet tudunk stb

Audrey80 (törölt) 2013.06.30. 20:44:58

@Nűnű: csoda, hogy elkeltem...
én a szép bőrt és fogakat is nézem, az a gyengém :)

cozumel 2013.06.30. 20:56:51

@Audrey80: nekem a kéz. egy pasinak legyen szép keze, vagy legalábbis ne legyenek töpszli, minivirsli ujjai :D

Audrey80 (törölt) 2013.06.30. 21:07:57

@cozumel: ha már virsli, akkor gondolom, nem elég sportos, szóba sem jöhet
Az viszont remek, hogy aki egyvalakinek a "lapáttal verném agyon"-típus, a másiknak az meg az ideális pasi.

cozumel 2013.06.30. 22:04:51

@Audrey80: áááá, sose volt nálam kritérium, hogy hu de sportos legyen. csak látszódjon rajta, hogy nem hanyagolja el magát.

macsk-a 2013.07.02. 07:02:57

hát én ehhez nem tudok nyávogni. Ez az egész azért több, mint szimpla biológia :) Másfelől ismerek igazán boldog párokat, akik se nem szépek, se nem (igazán)fiatalok, ráadásul a különféle arányaik és indexeik alapján a Miss/Mr Hóember vagy Miss/Mr. Krumplicsíra versenyben lehetnének esélyesek - mégis találtak párt, akikkel boldog családot tudtak alapítani. :) Ez nyilván nem lehet csak biosz. Személy szerint képtelen vagyok pasikra bukni külcsín alapján. Hiába látok szép, esztétikus, sportos, kockahasas, stb. férfitestet, a libidóm ettől meg se moccan. Esztétikailag esetleg tetszik, de csak mint pl. egy Michelangelo szobor, nem mint számításba vehető pasas. az az érzés se lepett még meg külcsín alapján, hogy "nem rúgnám ki az ágyamból". Ezekhez nekem eleven pasas kell, akinek az agyát is érzékelem. És a gondolataival, a mimikájával, a reakcióival, ÉS a külcsínével együtt jöhet ilyesmi feeling :) akkor én most UFO vagyok? :))

Audrey80 (törölt) 2013.07.02. 07:14:36

@macsk-a: nem, ez így normális. Egy képről meg nem mondom, hogy egy pasi bejön-e. Na de ha mozog, beszél, akkor a csúnya is tetszhet, míg egy esetlen, nyávogó hangú szépfiú meg nem.
Nálam sosem a kinézetemmel volt gond, a férfiak nem olyan kritikusak, mint hinnénk, pedig aztán konkrétan semmi sem szép vagy nőies rajtam, ahogy olvastam a cikket, erről megbizonyosodtam.

cozumel 2013.07.02. 15:21:11

@macsk-a: na de ez benne is van a kutatásban, hogy a nőknél SOKKAL SZÉLESEBB a szórás, atekintetben, hogy mi alapján választanak.
hát hogy ne lenne az intelligencia , és igen, a jó vagyoni helyzet is vonzó! de ezek IS pont arra utalnak, ami miatt evoluciósan kiválasztunk egy pasit: az itnelligens vagy a vagyonos pasi mellett biztonságosabbnak látjuk az utódnevelést.
mert ez a régi ösztön akkor is bekapcsol párválasztásnál, ha tudatosan nem is akar gyereket egyikünk sem.
süti beállítások módosítása