Most mondom

Facebook

2013.05.22. 20:35 cozumel

Nem fér bele

Címkék: homoszexualitás társadalom hazámhazám...

Néha annyira egyszerű. Tényleg. Nem kell forradalmat csinálni, nem kell külső segítségre várni, nem kell felmentő sereg, nem kell megfinanszírozni, nem kell hidegben tüntetni, székház kerítésén átmászni. Ahhoz, hogy egy kicsit élhetőbb társadalmat teremtsünk, csak annyit kell mondani valami ordas, alpári, netán idejétmúlt szemléletre, hogy nem fér bele.

Élhetőbb társadalmakban már rég nem fér bele, hogy a púposokat a faluszélen viccből megdobáljuk, hogy a macskákat elevenen karóba húzzuk, hogy a cselédlányokat az úrfi megerőszakolja, pedig ezek valaha a konszenzusos szabadidős tevékenységhez tartoztak. Mára ezek a dolgok még szűk baráti körben vagy szakmai berkekben sem ildomosak. 

Elemezhető-írás.jpg

Kulka János úgy gondolja, hogy a magyar társadalom van olyan intelligens, hogy a buzizás sem fér bele. Kulka János ezek szerint tiszteli, nagyra tartja és felnőttként tekint a magyar társadalomra. Olyan nagy gyerekeknek tart bennünket, akik már nem mondanak szemüveges társukra olyat, hogy "pápaszemes majom". És ha valaki mégis, akkor az bizonyos baráti vagy kultúrkörökből kizárja magát. Mert Kulka levelének ez a kulcsmondata: "Az általad említett közegbe nem csak ez a stílus nem fér bele, de már te magad sem."

Én úgy szeretném, ha Kulka Jánosnak igaza lenne. És ehhez az sem kell ám, hogy ugyanazt gondoljuk a homoszexualitásról. Nem kell, hogy úgy gondold, genetika, nem kell, hogy evolúciós racionalitásnak lásd. Nem kell, hogy egyetérts a melegházassággal vagy a gyermekvállalási jogukkal. Ehhez csak annyi kell, hogy a hétköznapi életben embernek tartsuk őket, a szakmai életben pedig a szakmai tudásuk alapján ítéljük meg őket. Nem olyan nehéz ám, Szörényi Leventének például sikerült. 

És akkor merészen azt is javasolnám, hogy hasonlóan a szakmai körökben elkövetett buzizáshoz, haljon ki a szaloncigányozás, szalonzsidózás, legyen végre ez is vérciki. Aztán egyszer majd folytatom a "nem fér bele" listát, van még a tarsolyban. De kezdetnek ez is megteszi.

cozumel 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemopcio.blog.hu/api/trackback/id/tr755313359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása