Most mondom

Facebook

2013.04.17. 21:18 cozumel

A tej élet, erő, egészség?

Címkék: táplálkozás egészség tejtermékek

A tej(termékek) fogyasztása körül már évek óta megy a huzavona, most éppen jó, sőt nélkülözhetetlen, fél év múlva viszont minden civilizációs problémáért felelős, és de főleg rákot kelt.

Tény, hogy az élelmiszeripari lobbi bármilyen termékről képes elhitetni velünk, hogy az a rendszeres táplálkozás alapvetően fontos eleme, így született meg a címbeli szlogen is. Ennek amerikai változata volt a “got milk?” kampány, melyben híres sportolók tejbajuszos képei sugallták, hogy a fehér nedű a sportos, izmosan vékony testalkat biztosítéka.

De említhetnénk a gabonalobbit is, mely évtizedekig képes volt fenntartani az amerikai-kanadai táplálkozási piramis azon formáját, ahol a piramis alján, a legszélesebb sávban az ő termékeik szerepeltek. Eat your whole grains, azaz edd meg a mindennapi teljes kiőrlésű gabonaadagod, sulykolták az emberekbe, minek következtében a nyolcvanas évek közepén még csak mérsékelten túlsúlyos társadalom mára kritikusan elhízott emberek halmazává vált. Ebből következik, hogy lassan minden negyedik amerikai állampolgár cukorbeteg és szinte minden harmadik prediabetikus állapotban él.

Anyagi források hiányában sokkal kisebb réteghez jut el az ellenpólus: az egészségguruk riogatása. Szerintük ugyanis a kenyér, a tej, a hús, mikor melyik, az emberiség pusztulásához vezet. Bar mióta a fészbuk létezik, ők is széles körben tudják hirdetni az igét, de azért a kormányokat lefizetni, hogy az ő igazságuk tananyag legyen az iskolában, nem képesek.

Próbáljuk megnézni, hogy a két véglet közt, valahol középen, mi is a valódi helyzet a tejfogyasztás körül.

Tegyünk először egy kis kitérőt, menjünk vissza egy pillanatra az emberiség hajnalára. A nő gyereket szül, 4-5 évig szoptatja, majd elválasztja az utódot és jöhet a következő ciklus. A negyedik év vége körül Utódka laktázenzim-termelése lelassul, majd az elválasztás után meg is szűnik. A laktázenzim segítsége nélkül Utódka nem tudja lebontani a tejben lévő laktózt. Így aztán, ha ezután bármilyen emlős tejéből iszik, az emészthetetlen tej miatt iszonyú görcsök és hasmenés között fog fetrengeni, akár bele is halhat a kalandba. Ez egy teljesen tipikus fejlődési folyamat az emlősök körében.

Aztán valamikor 10 ezer évvel ezelőtt valami turpisság történt a mai Törökország területén. Megjelent egy genetikai mutáció, melynek lényege az volt, hogy a laktáztermelő központ az agyban nem kapcsolt ki a tipegőkor végén. Az első mutáció valószínűleg egy férfiban jelentkezett, ő örökítette aztán tovább az utódjai felé. Akikben a mutáns gén megjelent, örökre laktóztoleránssá váltak. Mindössze néhány ezer év alatt – amiről az evolúciós biológusok eddig azt gondolták, túl rövid idő ilyen mértékű változáshoz – ez a mutáció Eurázsiából indulva elterjedt egészen a Brit-szigetekig, Skandináviáig, a mediterrán térségig, az ellenkező irányban pedig Indiáig, ám a Himalája lábánál megállt.

Ettől független mutációk alakultak ki Afrikában és a Közel-Keleten is néhány helyen, de a kutatók nem találták ennek jelét Amerikában, Ausztráliában és a Távol-Keleten.

Elképesztően rövid idő alatt Európa mintegy 80%-a laktóztoleránssá vált, egyes populációk szinte 100%-ban. Fontos azonban tudni, hogy a Föld lakosságának kétharmada napjainkban is laktózINtoleráns, tehát a default még mindig az, ha valaki nem képes megemészteni az állati eredetű tejet 4-5 éves kora után.

Kutatók feltételezik, hogy az első mutáció a törökországi, viszonylag meleg klímán azért alakulhatott ki, mert az akkori elődök először joghurtot kezdtek el fogyasztani (ami reggel még tej volt, délre mar joghurttá savanyodott). A fermentációs folyamat ugyanis felzabálja a laktózt, aminek hiányában nem kell hasmenéstől és óriási fingoktól tartani. Eleink tehát először különböző tejtermékeket fogyasztottak, nem a tejet önmagában.

No és ezen a ponton kissé még homályos a történet: vajon mi szükség volt biológiai adaptációra egy olyan kérdésben, ahol a kulturális-helyi szokások már megtalálták a választ?

Jared Diamond szerint az emberiség talán legnagyobb hibája az egészség szempontjából a mezőgazdaságra való átállás volt. A Háborúk, járványok, technikák szerzője azt állítja, hogy gyűjtögető-vadászó eleink étrendje tökéletes volt, bár annak beszerzése kétségtelenül kissé macerás. A földművelés ehhez képest stabilitást nyújtott, lehetővé tette vándorló őseinknek a letelepedést. Ám attól kezdve, hogy csak néhány kiszámíthatóan termeszthető növényre korlátozódott táplálkozásunk, mindenféle problémák jelentek meg. Az első földművesek maradványain egyértelműen látszanak a romló fogazat, az anémia és a csontritkulás jelei. Az átlagos magasság mintegy két centivel csökkent, a csecsemő- és gyermekhalandóság nőtt. Ráadásul nagyobb városokba tömörültünk, ami kiváló táptalaj a fertőző betegségek széleskörű terjedésének.

Ilyen körülmények között alakult ki a felnőttkori laktózbontó képesség, melynek valamelyest pozitív hozadékára óriási szükség volt. Javult az emberek csontozatának állapota, és a nők valamivel több zsírfelhalmozást tudtak elérni, ami kevesebb vetéléshez, egészségesebb csecsemőkhöz és hosszabb szoptatáshoz vezetett. Egyes tudósok szerint az is elképzelhető, hogy a tejfogyasztás bizonyos területeken a vízivást váltotta ki, mely abban az időben szintén nem volt minden kockázattól mentes.

Antropológus, evolúció-biológus kutatók elismerik, hogy vannak még hiányzó láncszemek, és nem teljesen világos, miért is kellett nekünk, az emlősök közül egyedülállóként, más fajok tejéhez folyamodni.

Annyi viszont biztos, hogy a tej és a belőle származó élelmiszerek fogyasztása nem vezet sem pusztuláshoz, sem a tökéletes egészséghez. Magyarul, aki bírja és szereti, nyugodtan éljen vele. Aki sejti, hogy laktózérzékenység állhat az időnkénti puffadás, hasfájás hátterében, az próbáljon meglenni tej nélkül vagy vásároljon laktózmentes formát (az érzékenység és a teljes intolerancia között jelentős különbség van a tünetek és a hatás szempontjából).

Aki viszont ki nem állhatja a szagát sem, az ne ijedjen meg és ne dőljön be a tejiparnak. A tejszármazékok nélkül is bevihető minden mikro- és makrotápanyag, amire szükségünk van, a kalciumtól a D-vitaminon keresztül a fehérjéig.

És bár paleo-őseink valószínűleg a legjobb metabolikus egészségben éltek (a többit meg ne firtassuk), egyáltalán nem kötelező bedőlni a paleo-diétának 2012-ben. Az egész érvrendszerük abból a feltevésből indul, hogy az agrokulturális forradalom óta eltelt idő túl rövid ahhoz, hogy jelentős evolúciós változásokat figyelhessünk meg, tehát a mai ember szervezete ugyanúgy működik, mint gyűjtögető elődeinké. Nos, az emberi faj egyharmadánál kialakult laktóztűrő képesség ennek egyértelmű cáfolata (és nem az egyetlen). Ugyanakkor ennek ellenkezője is igaz: a paleo-diéta csupa olyan dolgot zár ki, ami nélkül remekül megvan az ember. Ráadásul ez az étrend rengeteg pozitív változást okoz szinte mindenkinél, aki belevág.

Bár elsősorban a tejfogyasztást szerettem volna körbejárni,lehetetlen a paleo kérdést megkerülni. Asszem, ezek után kénytelen leszek majd a másik ludast is leleplezni, szóval legközelebb arról, hogyan visz a kenyérfogyasztás a pokolba… vagy mégsem?

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemopcio.blog.hu/api/trackback/id/tr985232203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csutkababa 2013.04.18. 12:07:21

Örülök a mutációnak, imádom a hideg tejet nagy szelet ropogós hájú kenyérrel...
De ez tudom, bűnös dolog :)

cozumel 2013.04.18. 16:34:00

egyszer majd irok egy posztot arrol is, hogy mennyire nem normalis mar az, hogy eljutottunk egy olyan szintre, ahol bizonyos kajakat bunosnek cimkezunk. tudom, te csak vicceltel, de hidd el, rengetegen gondoljak ezt halalosan komolyan.

Ziebi 2013.05.16. 00:16:52

És ugye majd írsz macskákról is? :D

angelocska 2013.05.16. 06:27:57

Dedede, jöhet a következő bejegyzés! :)

A tejtermék számomra akkor is ugrott a tejfehérje és kazein érzékenység miatt.

Tetszik, hogy nem sarkosítasz, hanem lehetőségeket adsz. Ez a mondat különösen: "Ugyanakkor ennek ellenkezője is igaz: a paleo-diéta csupa olyan dolgot zár ki, ami nélkül remekül megvan az ember. "

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2013.05.16. 16:30:06

Nem ittam tejet kb. 10 éve, nincs semmi bajom. Gyermekem évekig nap 1-2 litert nyomott le, neki sincs semmi baja. Úgyis mindig az árt, amire nem gondolunk :-(

cozumel 2013.05.16. 17:21:57

@angelocska: jön a következő, és köszönöm :)

anothernick 2013.05.28. 21:53:54

én kb 25 éves koromig napi fél litert + egyéb tejtermékeket fogyasztottam. aztán "egyszer csak", nem emlékszem, hogyan, elkezdett fura hányingerem lenni a tejtől, de más tejterméktől nem! azóta kerülöm, de csak a tejet. Van erre vmi épkézláb magyarázat? vagyis 1. változik-e az ember élete során a laktózbontó képesség, 2. hogy lehet, hogy más tejtermékeket (túró, kefir, tejföl, joghurt) tudok enni? meg ugye van, aki nem laktóz, hanem tejfehérje érzékeny...

cozumel 2013.05.28. 22:13:20

@anothernick: nem tudom, hogy felnőttkorban kialakulhat e laktózérzékenység, de pl. van olyan ismerősöm, akinél 3O felett diagnosztizáltak cöliákiát. és csak az előtte levő két évben kezdte magát ettől rosszul érezni, korábban semmi tünetet nem észlelt.

Munyi cica 2013.06.01. 14:38:53

Egyetértek angelocskával, nekem is tetszik, hogy objektív vagy, és nem fehér vagy fekete a tej illetve a paleó neked.
Most a kenyeres cikk a május 27-én írt cikked, vagy lesz egy külön? Én örülnék, ha lenne :).
Köszi.
Hát igen, a házimacskák, náluk is kialakult akkor egy laktóztoleráns mutáció? Ez érdekes. Néha kutyáknak is adnak tejet.Meg vannak esetek, mikor egy állat dajkaságból szoptat más faj egyedét (pl. kutya kisoroszlánt stb.)Vajon ott mi történik?

cozumel 2013.06.03. 17:33:18

én nagy macskatartó vagyok :) pontosan 3 darab él velem. úgy tudom, hogy a macskáknak nem lenne szabad tejet adni, de van persze, hogy semmi bajuk nincs tőle. az erjesztett tejtermékekből ehetnek, ezekben már lebomlott a laktóz. nálunk a natúr joghurtot szeretik, de úgy tűnik, mindhárom tudja ösztönösen, hogy a tej nem nekik való, mert megszagolják, belenyalnak, otthagyják.

Munyi cica 2013.06.03. 18:34:18

Én is úgy tudom, hogy nem jó nekik a tehéntej, nagyon ritkán adok a cicámnak, bár örömmel fetyeli. Van spéci macskatej a R...mannban, de nagyon drága.Akkor inkább húsféle....
Na és a dajkaállat? Hogy nem fúvódik fel idegen állat tejétől a pici? Na mindegy.

Audrey80 (törölt) 2013.06.21. 08:21:09

Tejet ugyan csak löttynyit iszok a kávéba, mert nem bírom a tejet, de a többi tejtermék jöhet!

Azt nem értem, hogy jön ide a romló fogazat, a vadászó-gyűjtögető életmóddal talán nem érték meg azt a kort, mire elromlott volna? A földműveléssel meg romlott a fog? Bocs, hogy ezen akadtam fenn, a cikk tetszik :)

rebi012 2014.01.27. 11:03:16

Sziasztok! Egyetértek azzal, hogy mindenki maga döntse el, hogy bírja-e és szereti-e a tejet. Viszont ha igen, ez az írás: laboratorium.hu/elelmiszer-es-mas-finomsagok/mitol-tej-tej/ eloszlathat néhány tévhitet a hőkezelt tejek káros hatásairól, és részletesen bemutatja a hőkezelési eljárásokat. Ezektől ugyanis semmi baja nem lesz a tejnek, a vitaminok megmaradnak, a baktériumok viszont mennek!:)

Munyi cica 2014.03.24. 19:44:11

Cozumel!
Mi van a beígért kenyeres poszttal? :)
süti beállítások módosítása