Most mondom

Facebook

2013.07.10. 01:43 cozumel

Ezért vagy kövér. Az elhízás okairól

Címkék: táplálkozás elhízás fogyás mozgás túlsúly

1. Túlzott energiabevitel. Fogd vissza a sütistálat. 

2. Túl alacsony energia-felhasználás. A karosszékből álljanak most fel.

3. Anyagcsere, táplálkozási és endokrin betegségek.

Tehát táplálkozás, mozgás, betegség lehet a három főbűnös, illetve ezek bármilyen kombinációja. (Ez a poszt a hármas ponttal nem foglalkozik, mert az orvosi szakértelmet igényel.)

Na most. Eddig gondolom, nem mondtam sok újat azoknak, akik valaha láttak már életmód magazint, sőt, ez a téma szinte bármilyen sajtóterméknél előkerül a fiókból ubiszezon idején. Amiről nem beszélünk eleget, illetve amivel kapcsolatban óriási tévhitek vannak a fejekben, az az arányok kérdése.

18b5c5ff32c30eb4.jpg

Természetesen az egyéni különbségeket kötelező figyelembe venni és ha ezt tesszük, akkor igen nagy kilengéseket figyelhetünk meg a mediántól jobbra és balra. Mégis, a nagy átlagra igaz a következő.

Nincs az a fantasztikus edzésprogram, amely ellensúlyozni tudná a pocsék étkezési szokásokat. 

Magyarul a legtöbb ember számára sokkal többet nyom a latba a zabálás, mint a mozgáshiány. Ha egyáltalán beszélhetünk mozgáshiányról. Több éves edzői pályám során számtalan olyan férfival és nővel dolgoztam együtt, akik kisebb-nagyobb mértékben túlsúlyosak voltak, holott évek óta rendszeresen sportoltak. És nem csak arról beszélünk, hogy unalomból eljártak lötyögni egyet a közös kávézás előtt. Nem, ezek az emberek rendesen odatették magukat minden egyes spin órán, fegyelmezetten kinyomták az utolsó ismétlést és megállás nélkül csinálták a négyüteműt, amíg a megváltó stopper meg nem szólalt. És mégis, 5-15 kilós súlyfelesleggel küzdöttek. Ők azok, akik tisztában vannak az egészséges táplálkozás alapjaival, többnyire be is tartják, viszont nem tagadják meg maguktól az édességeket, a jóféle bort, a vaskos marhasteaket, és nyáron a kerti grillen sült finom kolbászokat, hamburgereket. Ezeket nem csak alkalmakként, mondjuk hetente egyszer fogyasztják, hanem napi rendszerességgel. Sőt, lehet többletet bevinni olyan ételekből is, amelyek aztán minden egészség-guru listáján pipálva vannak. Nem valószínű, hogy a salátalevélből össze lehetne hozni ezt a felesleget, de lehet túllöttyinteni az olivát, lehet vég nélkül rágcsálni a mandulát, diót, tökmagot, és lehet betegre enni magunkat sárgabarackból, mint Pöttyös Panni tette Kati néni kertjében. 

pastaDish.png

egészséges, finom, de igen sok kalória

Persze létezik olyan is, hogy valaki nem mozog, de odafigyel arra, hogy mit és mennyit, ezért tudja tartani a súlyát. Olyan is, hogy valaki piszok jól reagál a fizikai megterhelésre, igy a súlytartás kulcsa nála a mozgásban rejlik. 

És természetesen vannak ők, akik bármit tehetnek, akkor sem híznak. Van ilyen, lehet nyerni a kaparós sorsjegyen, a Kincsem Parkban, meg a genetikai lottón is. De ők a statisztikailag inszignifikáns csoport, róluk tehát többet nem beszélünk. 

Ha számszerűsíteni akarjuk a kérdést, akkor azt lehet mondani, hogy az emberek 80 százalékánál a testsúly kérdése  80 százalékban a táplálkozástól függ, 20 százalékban a mozgástól. 

Ebből pedig egyenesen következik, hogy ha valaki fogyni szeretne, akkor elsősorban a táplálkozási szokásait kell megváltoztatnia alaposan. Természetesen ha valaki csak sportolásba fog, akkor az energiafelhasználása nőni fog, tehát elvileg ugyanannyi kalóriabevitel mellett is fogynia kellene. Ezzel a gyakorlatban két probléma szokott felmerülni. Egyrészt, a jelentős felesleggel küzdők eleinte általában képtelenek elegendő intenzitással mozogni. Egyszerűen nincs meg az állóképességük, gyenge a tüdő- és szívkapacitásuk, rettenetesen fájnak az ízületeik. Nekik azt szoktam tanácsolni, hogy kezdetben tényleg csak annyit mozogjanak, amennyit fájdalommentesen képesek, és fokozatosan növeljék a terhelést. Kezdjék a kímélőbb gyaloglással, úszással, vízitornával. Koncentráljanak az evési szokásaik gyökeres átalakítására, és ahogy ezáltal egyre többet fogynak, úgy terhelhetik majd a testüket intenzívebb mozgásfajtákkal. 

Másrészt azok is csalódhatnak, akiknél elvileg egészségügyi kockázat nincs, indulhat a sport, hiszen nem húsz plusz kilótól kell megszabadulniuk, nincs keringési problémájuk, rendben vannak az ízületeik. Náluk az okozhat kudarcot, hogy nem a megfelelő mozgást választják, vagy egyszerűen nem elegendő intenzitással és volumenben dolgoznak. Vegyünk egy nagyon leegyszerűsített példát. Egy átlagos testalkatú, nem fizikai munkát végző nő napi energia-szükséglete legyen 2000 cal. Ehhez képest a fogyasztása mondjuk rendszeresen 5-600 kalóriával több. Nem olyan nehéz ám, reggelire két burekasz egy helyett, és máris megvan a többlet. Ellenben piszok sokat kell ahhoz dolgozni, hogy ennyi többletet valaki lemozogjon. Akármit ír a Frutti Fitnesz a honlapján, Kati popsiformáló óráján NEM fogsz ennyit ledolgozi, garantálom. Ezzel nem azt állítom, hogy lehetetlen, de az emberek többségének nincs reális képe arról, hogy mennyi az a munka, amivel NAGYON megdolgozik a bevitt falatokért. 

A mozgás NEM súlytartás-fogyás kontextusban fontos. Mozogni azért kell, mert mozgás nélkül a test elromlik, elsorvad és ennek számos élettani következménye lesz. Mozogni azért kell, mert mozgás nélkül 15 évvel megröviditjük az életünk. Mozogni azért kell, mert az emberi test az evolúció során a sok mozgáshoz igazodott, nem pedig az íróasztalhoz és a hetes buszhoz. Mozogni azért kell, mert kognitív képességeink alapja is a mozgás. 

És nem, ehhez nem elég az, hogy de hát lemegyek a gyerekkel a játszóra és viszem a kisrollerjét. Hogy simán végigsétálok a falu egyik végéből a másikba. Hogy azért mert nem sportolok, még haldoklás nélkül felszaladok a harmadikra. 

Nem. Ez az alap. Az emberi szervezet az optimális működéshez, az izmok és a csontok egészségéhez, erősítéséhez ennél sokkal többet kíván. Nem kell órákban gondolkodni, de aki ülőmunkát végez, annak muszáj találni napi 15-30 percet nagyon intenzív edzésre. Ez lehet egy nap saját testsúlyos erőedzés, másnap metabolikus kondicionálás, harmadnap jóga. Lehet otthon, nappaliban, pincében, kertben, eszköz nélkül végezhető mozgás. (A következő posztom egy alap gyakorlatsort fog bemutatni, hogy ebben segítsek. Egyelőre ollózott képekkel, de később tervezem, hogy saját magam fogok bemutatni ehhez hasonló tornákat, csak egy jó operatőr kellene). 

Mozgás és diéta, diéta és mozgás. Mindkettő egyformán fontos az egészséghez, de az optimális testsúlyhoz elsősorban megfelelő étrend, minden máshoz viszont megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás szükséges. 

cozumel

 

 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemopcio.blog.hu/api/trackback/id/tr775393171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Audrey80 (törölt) 2013.07.10. 06:52:37

Napi rohanás a buszra erőltetett tempóban, négyszer. Sajna ennyi a napi mozgás, meg a gyerekkel kóválygás. Régen jobban bírták, órákat, de most eléggé fáradékonyak. (Jó, meleg van.)
utoljára terhesen éreztem, hogy zabálni akarok. Nem hat meg semmilyen kaja (kivéve a vaníliafagyis kávé tejszínhabbal), se süti, se csoki, se fagyi, se hús, semmi, mióta magamra főzök.

Ami jó lenne, valami erőnléti edzés, lesz olyan is?

macsk-a 2013.07.10. 08:44:19

ha valamire, akkor erre nagyon várok! :-) akár ollózva, akár filmezve :-)

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.07.10. 11:03:23

Ez tök jó, illetve az egész blog tökjó, örülök hogy van :)

Viszont nem tudom megállni, hogy az Általad bűnbakként, példálózva megjelölt ennivalók védelmére ne keljek: szeretném a vádlottak padjáról felállítani és rehabilitálni "a jóféle bort, a vaskos marhasteaket, és nyáron a kerti grillen sült finom kolbászokat, hamburgereket", nemkülönben a mandulát, tökmagot, sárgabarackot - ezek ugyanis JÓK és igaziak, gyakorlatilag megfelelnek az "étel" hagyományos definíciójának. Különösen, ha tiszta forrásból származnak, a feldolgozottság minél alacsonyabb fokán.

Komoly erőfeszítésbe kerül az ilyenek miatt elhízni (persze nem lehetetlen; végülis csak elszántság és mennyiség kérdése).
Az mértéktelenül fogyasztott édességeknek persze helye van a vádlottak között, ez nem kérdés :)

Javasolnám a vádlottak padjára ültetni inkább a pestisként viselkedő gyorsételeket, készételeket, látványpékséges péksüteményeket, cukrozott és édesítőszeres üdítőket, a nyakló nélküli kenyér-és tésztafogyasztást, általában a finomított szénhidrátokat, kemikáliáktól bűzlő szar műkajákat, nassokat, meg úgy szinte mindent, ami az úgynevezett élelmiszeripar a szupermarketek polcaira okádik, látványos csomagolásban és kedvező áron.

Másképp fogalmazva: EZÉRT vagy kövér: www.flickr.com/photos/fringehog/397208361/

Asidotus 2013.07.10. 11:49:24

@Juci SFG:
az olajos magvak nagyon jók, nagyon egészségesek, de 30 dkg mogyoró kb. 2000 (kétezer!) Kcal-t tartalmaz.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.07.10. 13:19:22

@Nűnű: @Audrey80: Ebben az ügyben a kalória mennyisége persze nem mindegy, de ez a legkevésbé érdekes.
Való igaz, hogy érdemes csínján bánni az olajos magokkal, tehát minden nap fél kiló mogyorót betolni étkezések között, nassolási szándékkal, nos, tényleg nem jó ötlet :) Bár még mindig jobb, mint ugyanez mondjuk chipsből vagy gumicukorból.
De ebben az ügyben nem a mogyoró a bűnös, hanem a nassolás, mint szokás.

Ugyanígy, mondjuk 1-2 pohár jó bor étkezésekhez fogyasztva tök király; ellenben 2 üveg bor minden nap: szar ügy. (Az már nem csak a kövérség miatt).

Biztos most akadnak manapság is olyanok, akik a túl sok steak miatt kövérek, de én egy ilyet se ismerek.
Inkább ezekkel a szokásokkal szokott a népeknek problémája lenni: látványpékség és gyorskaja úton-útfélen, chipsek-cukorkák-kekszek, édesítőszeres vackok, kenyér orrbaszájba, folyamatos nassolás, fogyókúrával kapcsolatos téveszmék.
És a nem-sportolás, természetesen.

Ziebi 2013.07.10. 13:55:13

Nagyon várom az ottohn végezhető gyakorlatokat, Isten áldjon érte előre is.

cozumel 2013.07.10. 15:46:08

@Juci SFG: juci, ezeket azért emeltem ki, mert egyrészt finom, egészséges, de marhára hizlaló.
másrészt meg vannak ugye, akik alapból hozzá nem nyúlnak ilyen kalóriadús ételekhez, mert csak zőccség-hal-szárnyas.

én a somlóit se tartom szörnyűnek, csak tudni kell, hogy az, ami. és ha valaki heti egyszer beiktatja, mert imádja, és tud vele számolni, hát nem ATTÓL az egytől lesz kövér.

de azért aki minden nap kedveskedik magának egy szelet csokival, egy jofajta sztékkel és hozzá a vörösborral, azért az ne csodálkozzon, hogy valoszínűleg a felhasználásához képest sokat visz be.és akkor jön a raktározás.

teknős 2013.07.10. 16:14:10

@cozumel: Én is valami hasonlót akartam írni. A környezetemben most a gyümölcsök ostorozása folyik. Én meg kizártnak tartom, hogy valaki csak azért hízott el, mert túl sok gyümölcsöt evett. Legyen az akár szőlő, vagy banán.

cozumel 2013.07.10. 16:31:35

@teknős: hát pedig miért ne lehetne? :)
túl sok kalóriát bevinni BÁRMIBŐL lehet, elvileg. gyakorlatilag képtelenség lenne annyi uborkát enni, hogy attól elhízz, mert a sok víz és rost hamar megtölti a gyomrot, kalória meg abban alig van

a gyümölcs viszont pont az a kategória, amitől nagyon könnyű elhízni, édes, cukros, és cseresznye-szőlő-mangó, ezekben rengeteg a kalória.

fleur_de_lys 2013.07.10. 20:23:06

Alapvetően igazad van.

Azért ne feledkezzünk meg az elhízás lelki okairól sem. Az 5-10 kg túlsúly mögött állhat junk food, meg mozgásszegény életmód. A 30-40-50 kg túlsúly szerintem már más kategória. A hájból épített védőfal sokak menekülése. Aztán hogy ezt hogyan építi fel, nem megfelelő táplálkozással, vagy a budira is viteti magát, az már egyénenként változik.

cozumel 2013.07.11. 04:16:31

@fleur_de_lys: nem, amit te irsz, az alapvetoen egyes kategoria.

a szervezetnek MINDEGY, hogy miert emeled meg a sutistalat, hogz ki rakja a szadba a falatot, hogy erzelmi evo vagy , vagy unalombol... az emesztorendsyer nem tudja, nem erdekli, o csak azt tudja, hogy a tulzott bevitelt hogyan kell raktarozni.
van, aki erzelmi okokbol nem eszik, vagy a stressre reagal ugz, hog nem bir enni. o nem fog hizni.

amerikaban, kanadaban ma rengetegen horanak 30 kilonal tobb felesleget, mert MEGSZOKTAK, hogy folyton esznek. es mivel van mit....

bocs, a pocsek irasert, de a macskam belehanyt a billentyuyetbe, ugyhogz most egy darabig tabletrol nyomom... :(

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.07.11. 09:32:58

@cozumel: Ez még mindig nem az igazi válasz. Az elhízás mint népbetegség egészen más természetű, és lényegileg SEMMI köze sincs a kalóriákhoz. Érdekes, de igen logikus magyarázat, ha valaki még nem ismeri, itt: youtu.be/obUBaclfsys
Jó hosszú, de nagyon érdemes végignézni az egészet.

Asidotus 2013.07.11. 14:44:19

@teknős:
az extrémen szálkás,versenyző testépítők étrendjének egyik fontos eleme a gyümölcsök elhagyása.
Ráadásul, a sok gyümölcsben benne lévő gyümölcscukor, a fruktóz, másként viselkedik, mint a többi cukor. Nem lesz belőle vércukor, hanem valamilyen más pályán egyből zsírba rakódik le.

mildi 2013.07.11. 18:18:57

lifenetworkön megy az embarassing bodies: genetikai vizsgálatot végezetk, hogy ki mennyire hajlamos a hízásra. a skála 0-12 között mozog, minél magasabb az érték, annál hajlamosabb vagy a hízásra. nu, ezen a teszten a kövér családnál jóval alacsonyabb értékek jöttek ki, mint a vékonyka doktornőnél (ő volt a kontrollcsoport :). csak a doki nem eszik össze-vissza és mozog, a család nem. ennyit a genetikáról...

ps.: macseknak jobbulást :)

cozumel 2013.07.13. 17:44:40

@Juci SFG: az elhizasnak semmi mashoz nincs koze, mint a tulzott kaloriabevitelhez (az endokrin betegsegeket most kizartuk).

hogy MIERT alakult ki tarsadalmi szinten ez a tulzott kaloriabevitel, az tenyleg mas kerdes.

a tarsadalmi szintu elhizas valojaban alultaplaltsag, mert ezek az emberek zommel olcso, kaloriadus amde tapertek szegeny etelektol hiznak. termesyetesen vannak olyanok is, akik a minosegi etelekbol vesznek magukhoz tul sokat, ahogz a posztban irtam is.

@mildi: a MACska jol van, a MAC nem annyira... hetfore varom a diagnozist, addig rettegek :D

teknős 2013.07.18. 11:04:34

@cozumel: Hány olyan embert ismersz, aki azért hízott el, mert csak gyümölcsöt evett?

Igen, elvileg igazad van, de szerintem ilyen ember nincs.

teknős 2013.07.18. 11:12:20

@Nűnű: Igen, extrém esetek is léteznek. Versenyezni, szálkásítani nem az elhízott átlag problematikája.

Szent meggyőződésem, hogy a gyümölcs valamiért nem alkalmas erre, de ezt természetesen nem tudom bizonyítani. De nem látok elhízott állampolgárokat sorakozni a gyümölcsös pultoknál és cseresznyével telerakott bevásárlókocsit toló kövéreket.

Csak olyan kontextusban hallom, ha felhozom valakinek, hogy több zöldséget és gyümölcsöt kellene enni, hogy ugyan, a gyümölcs is hizlal. Közben a bevásárlókocsiban kóla és chips hegyeket látok!
süti beállítások módosítása