Most mondom

Facebook

2013.04.19. 07:46 cozumel

Piarexia: az új táplálkozási zavar

Címkék: alkohol egészség táplálkozási zavar xxkromoszóma

 Új táplálkozási zavar van terjedőben az amerikai/kanadai egyetemi városokban, méghozzá igen aggasztó trendről van szó.

Drunkorexia. Ettől az új szótól – amit engedelmetekkel jól vagy rosszul, de a címben olvasható szóval fordítottam – visszhangzik a média. Üssétek be a gugliba, közel félmilla találat, és ezek közül számos megbízható egészségügyi portál és tekintélyes napilap, magazin is ír a problémáról

625px-Stay-Slim-and-Still-Drink-Alcohol-Intro.jpg

A lényeget nem nehéz kitalálni: adott egy csapat fiatal, főként egyetemisták és főiskolások, akik először szabadultak ki apu és anyu mindennapos közvetlen felügyelete alól.

Óóóó, és a bulik, a koleszos áldott-átkozott bulik, valami rémlik arról, hogy leginkább nem arisztokratikus teázgatást folytattunk… és jééé, ezek a mai fiatalok pont olyanok, mint mi voltunk. Csak a tapéta mintája változott.

És a szinte kötelező hajsza a “tökéletes” testért. Szinte semmi testzsírszázalék, mert jön a híres spring break – no ezt nem adja vissza a tavaszi szünetként fordítás – és hogy fogsz kinézni 100 modellalkatú főiskolás közt a Miami bícsen, akár egy icipici úszógumival is…

Márpedig a súlymegtartás törvénye szerint a beviteli és a felhasználási oldalon ugyanannyi kalóriának kell szerepelni. Az alkoholban meg különösen sok kalória van, grammonként pontosan hét, így aztán 3-4-5-6 ital fedezi is a napi kalóriaszükségletünket.

Ezt a minimál matekot remekül értik az egyetemisták is, elvégre ők a jövő értelmisége, nem hülyék… Nem hülyék, csak fiatalok, így pont nem érdekli őket az a tény, hogy ezerhatszáz meg ezerhatszáz közt óriási a különbség, ha kalóriaforrásról van szó.

Annyira nem, hogy friss felmérések szerint öt fiatalból egy drunkorexiás, méghozzá bevallottan, felvállaltan, tudatosan. Igen, inkább iszunk, mint eszünk, igen, bulizni akarunk, ezzel párhuzamosan vékonyak is akarunk maradni, ja, és nincs pénzünk kajára IS meg piára IS. Igenis, hajtson a korcsma gőze!

Mindeközben különféle egészségügyi intézmények, kormányzati fórumok elképedve nézik a trendet és a valószínűleg hozzá kapcsolható hozadékot.

Egyre több a mentálhigiéniás probléma: depresszió, inszomnia, pánikbetegség, szociális fóbiák… a nemi erőszak nagyobb kockázata… és időnként a fatális tévedés. Csak eggyel több ital üres gyomorra, csak még egy kis megerősítő üzenet az agy felé, hogy állj le, ne is törődj ezzel az egész irányítás-balhéval, pihenj egy kicsit…

A piarexia áldozatai szinte kizárólag fiatal nők.

Cozumel

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemopcio.blog.hu/api/trackback/id/tr735234312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Audrey80 (törölt) 2013.07.14. 13:53:34

Nem tudtam, hogy ennek neve van, de ha mondjuk sört iszok a kajához, akkor eleve kevesebbet eszem, mert a sör is hizlal. Ha vizet iszok, akkor meg mehet a desszert. Na, most megtudtam, hogy az anorexia mellé piarexiás is vagyok :)
süti beállítások módosítása